Ücretli Otopark Kontrol Sistemleri (OKS) yazılımı, özetle bir otoparkın giriş çıkış yetkilerinin tanımlandığı, bunların kontrolünün yapıldığı, kullanım bilgilerinin raporlandığı bir programdır. Programa giriş yapılabilmesi için kullanıcı adı ve şifre gerekmektedir. Program ilk kurulduğunda geçerli (Default) olan kullanıcı adı “ADMIN” ve şifre “admin”dir. Programa giriş yapıldıktan sonra ADMIN şifresinin değiştirilmesi daha güvenli olacaktır. Program Önceki versiyonlarından farklı olarak giriş işlemlerini Offline olarak çalıştırabilmektedir. PC ile bağlantısı kesildiğinde sistem kendi üzerinde bulunan tarih saat sayesinde bilet numarası üretmekte ve sistemin aksamadan çalışmasını sağlayabilmektedir.
Program genelinde kullanılan butonlar;
Ekle: Yeni bir kayıt eklemek için kullanılır.
Düzelt: Aktif kaydı düzenlenmek üzere karşımıza getirir.
Sil: Aktif kaydı onaydan sonra siler.
Kaydet: Yeni eklenmiş olan kaydı ya da değişiklik yapılmış olan kaydı onaylamak için kullanılır.
Vazgeç: Yapılacak olan yeni kayıt ya da değişiklik işleminden vazgeçmek için kullanılır.
Güncelle: Veri tabanı bağlantısını yeniler. O anda başka bir bilgisayardan veri girişi olmuş ise bu bilgilerinde ekrana gelmesini sağlar.
Kapat: Aktif olan sayfanın kapatılmasını sağlar.
Excel Transfer: Listelenmiş olan bilginin MS Excel formatında bir dosya olarak bilgisayara kayıt edilmesini sağlar.
Ön İzleme: Sayfalardaki listeler üzerinde fare ile sağ tuş tıklandığında gelir. Listeyi yazıcıdan yazdırmadan önce nasıl bir çıktı olacağını gösterir.
Yazdır (Yazıcı Seçerek): Sayfalardaki listeler üzerinde fare ile sağ tuş tıklandığında gelir. Listeyi yazıcıdan yazdırmadan önce tanımlı olan yazıcılardan seçim yaparak çıktı almamızı sağlar.
Yazdır (Direkt Yazıcıya): Sayfalardaki listeler üzerinde fare ile sağ tuş tıklandığında gelir. Listeyi yazıcıdan direkt yazdırmak için kullanılır. Default seçili yazıcı hangisi ise döküm ondan alınır.
TANIMLAMALAR
Abone Tanımları: Otoparkı devamlı kullanılacak olan araç sahipleri için hazırlanmış olan bir üyelik tipidir.
Kart Numarası: Abone üyeye verilecek olan mifare kartın numarasının decimal değeridir. Kart numarası daha önceden tespit edilip buraya yazılabileceği gibi, abone tanımları ekranından da alınabilir. Programa “Okuyucu Tanımları” ekranından tanıtılmış olan tanım okuyucusu üzerine, aboneye verilecek olan mifare kart konulur. “Tanım okuyucusu kullan” seçeneği seçildikten sonra “Yeni Kayıt” dediğimizde kartın numarası eğer teknik bir sorun yoksa Kart numarası alanına aktarılmış olur.
Abone Adı: Tanımı yapılacak olan abonenin adının yazıldığı alandır.
Abone Soyadı: Tanımı yapılacak olan abonenin soyadının yazıldığı alandır.
Araç Plakası: Tanımı yapılacak olan aboneye ait aracın plakasıdır.
Araç Tipi: Tanımı yapılacak aracın tipidir. (Otomobil, kamyon vs.)
Araç Tipi Tanımları: Otoparkı kullanabilecek araç tiplerinin tanımlandığı ekrandır. .(otomobil, kamyonet, minibüs vb.) Bu ekran sayesinde ilerde araçların farklı sınıflara ayıraca ücretlendir işlemleri yapılabilecektir.
Okuyucu Tanımları: Otoparkta kullanılacak olan okuyucuların yönlerini belirttiğimiz ve abone kartlarını tanımlamak için kullanacağımız okuyucuların tanımlarının yapıldığı ekrandır.
Okuyucu Adı: Tanımı yapılacak okuyucuya verilecek addır.
Port Numarası: Okuyucunun bilgisayara bağlı olduğu seri portun numarasıdır.
Okuyucu No: Okuyucusunun numarasıdır. (Bu numara okuyucunun elektriği kesilip yeniden verildiğinde okuyucu ekranında ilk açılışta gelen adres kısmında yazan bilgidir. 128 ile 255 arasında bir değerdir.)
Okuyucu Yönü: Okuyucunun girişte, çıkışta ya da tanımlamada mı kullanılacağının belirlendiği kısımdır.
Bilgi Ekranı Var mı?: Eğer tanımlanan okuyucusu bir çıkış okuyucusu ise ve üyelerin çıkışta hesaplarını görebilmesi için bu okuyucu bağlı bir ekran mevcutsa bunun belirlendiği kısımdır. “Evet” seçeneği seçilirse hemen altında açılan kısma display ekranın bağlı olduğu seri port numarası da girilmelidir.
Araç Çıkış Süresi: Ön ödemeli çıkışlarda, araç sahibi üye ödemeyi yaptıktan sonra en fazla kaç dakika içinde çıkış okuyucusuna ulaşmasının gerektiği bilgisinin tanımlandığı ekrandır. Örneğin bu alana 10 girildiğinde kişi ödeme yaptıktan sonra 10 dk. İçinde çıkış okuyucusuna kartını okutmalıdır. Aksi takdirde bu süre aşıladığın da aracın çıkışı mümkün olmayacaktır. Ödeme noktasına gidip süre aşımı kadar olan ücretinin farkını yeniden ödemesi gerekecektir.
ÜCRETLER
Abonelik Ücretleri: Tarih aralıklı üyeliği olan abonelerin ücret tariflerinin yapıldığı ekrandır. (Örneğin: 10 gün 20 TL, 30 gün 50 TL vb. gibi)
Gün Sayısı: Ücretlendirilmesi yapılacak gün sayısı değeridir.
Ücret: Gün sayısı alanına girilen sayıya karşılık gelen ücret miktarıdır.
Ücret Tanımlamaları: Barkodlu geçiş yapan araçlara ait ücretlendirmelerin yapıldığı ekrandır.
Araç Tipi: Ücreti belirlenen araç tipi
Başlangıç Dakikası: Kaçıncı dakikadan itibaren
Bitiş Dakikası: Kaçıncı dakikaya kadar
Ücret: Düşülecek ücret miktarı
Örneğin:
Araç tipi otomobil – başlangıç 0. Dk – bitiş 30. Dk – ücreti 2
Araç tipi otomobil – başlangıç 31. Dk – bitiş 60. Dk – ücreti 3,50
Araç tipi kamyon – başlangıç 0. Dk – bitiş 45. Dk – ücreti 5
Toplu Ücret Kaydı: Toplu halde ücret tanımı yapılmasını sağlar. Aşağıda anlatılan alanlara göre, ücret tablosunu otomatik oluşturur. Örneğin 2 aylık bir süreyi dakikalara bölüp ücret tanımı yapılacaksa bu seçenek kullanılabilir. Sonuç olarak normal tanımdan farklı yoktur. Programı kullanan operatörlerini işini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Başlangıç Dakikası: Kaçıncı dakikadan itibaren otomatik ücretlendirme yapılacak.
Başlangıç Ücret: İlk ücret kaç olarak kabul edilecek.
Artış Dakikası: Kaç dakikada bir ücretlendirme yapılacak.
Artış Ücreti: Her ücretlendirmede ki ücret artış oranı.
Gün Sayısı: Kaç günlük otomatik ücretlendirme tablosu oluşturulacak.
ÖDEMELER
Abone Ödemeleri:Aboneliği olan üyelerin ödeme yaparak kartlarının son kullanım tarihini uzattığı ekrandır. Aboneler, ücretler tablosunda kendileri için uygun olan ücret paketini(Ör: 10 günlük 2,50, 30 günlük 5,00 YTL. Vb. ) seçerek ödeme işlemini gerçekleştirirler.
Yükle: Ekrandaki abonelerin listesinden ödeme işlemi yapacak üye seçilerek “Yükle” butonuna basılır. Hemen üstte ödeme yapacak üyenin bilgileri ve tanımlanmış olan ücret paketleri listesi ekrana gelir. Buradan istenen tarife seçildikten sonra kaydet butonuna basılır ve gerekli yükleme tamamlanmış olur.
İade: Herhangi bir sebepten dolayı yaptığı ödemeyi geri almak isteyen üyeler için kullanılır. Tıpkı yükle butonunda olduğu gibi, üye listeden seçilir ve “İade” butonuna basılır. Hemen üstte iade işlemi yapılacak üyenin bilgileri ve tanımlanmış olan ücret paketleri listesi ekrana gelir. Buradan istenen tarife seçildikten sonra kaydet butonuna basılır ve gerekli iade işlemi tamamlanır iade işleminden sonra son kullanım tarihi iade edilen son paket günü kadar geri alınır.
Yükle ya da iade butonuna basıldıktan sonra, üst kısımda açılan aboneye ait listelenen üye bilgileri sadece bilgi amaçlı gösterilmiştir. Bu ekrandan kayıt üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız. Fiş Bas: Ödeme ya da iade işleminden sonra bilgi fişi dökülüp dökülmeyeceğinin belirlendiği kısımdır. Bu alan işaretlenirse alt kısımda kopya sayısı değeri de girilebilir.
Tanımlı Ücret Paketleri: Yükle ya da iade butonuna basıldıktan sonra üst kısımda açılan kısımda sağ tarafta yer alan listedir. “Abonelik Ücretleri” sayfasında tanımlanmış olan ücret listesidir. Abone için uygun olan ücret seçeneği seçilerek ödeme işlemi gerçekleştirilir.
Biletli Geçiş Ödemeleri: Aboneler dışında otoparkı kullanan, barkodlu bilet alıp giriş yapmış olan araç sahipleri için kullanılır. Araç sahiplerinin otoparka giriş yaparken bilet basma makinasından aldıkları biletle birlikte bu erkân sayesinde ödeme işlemleri gerçekleştirilir. Biletli geçişlerde otoparktan çıkış iki şekilde gerçekleştirilebilir. “Anlık Ödeme ve Geçiş” ve “Ön Ödemeli Geçiş”
Anlık Ödeme ve Geçiş: Bu uygulama Araç sahibi, aracıyla gelip ödeme işlemini yaptığı noktada aynı zamanda çıkış işlemini de gerçekleştirecekse, yani ödeme işlemi ile birlikte çıkış bariyeri de açılacaksa kullanılır. Bu tür uygulamalarda programın çalıştığı bilgisayar çıkış okuyucusuna yakın bir noktada olmalıdır.
Ön Ödemeli Geçiş: Araç sahibi, çıkış okuyucusuna gelmeden önce programın çalıştığı herhangi bir ödeme noktasında ücretini ödeyebilir. Programda “Araç Çıkış Süresi” ekranında tanımlanan süre kadar zaman zarfında çıkış okuyucusundan biletini okutup çıkış işlemini gerçekleştirebilir. Ödeme işlemi yapıldığında, çıkış bariyerinin de açılması durumu söz konusu olmadığından, araç sahibi kişi sisteme bağlı herhangi bir ödeme noktasından ödemesini gerçekleştirebilir. Eğer “Araç Çıkış Süresi” ekranda tanımlanan süreden daha uzun süre içerde kalır ve çıkış yapmaz ise çıkışa bilet okutulduğunda kapı açılmayacak ve aradaki fark süre bedelinin tekrar yatırılması istenecektir.
Araç Tipi: Ödeme işlemi yapacak aracın tipi
Bul: Hemen bu butonun üstünde yer alan kısma girilen barkod numarasına göre içerdeki araçlardan bilet sahibi kaydı bulup ödemesi gereken tutarı hesaplamaya yarayan butondur.
Toplam Tutar: Toplam ödenmesi gereken tutar
Ödenen: Daha önceden ödenmiş olan
Yatırılacak Tutar: Çıkış için ödenmesi gereken tutar program anlık ödeme ve geçiş seçeneğinde kullanılacaksa “Biletli Geçiş Ödemeleri” ekranındaki sağ kısımda bulunan “Anlık Ödeme ve Geçiş” kutucuğu işaretlenmelidir. Bu kısım işaretlendiğinde hemen aşağısında bilgisayara bağlı olan bariyerin port ve okuyucu numarasını gireceğimiz alanlar açılır. Bu alanlar doldurulup varsa bilgi ekranı bilgisi de girildikten sonra “Ödeme Yapıldı” butonu tıklanarak çıkış işlemi gerçekleştirilir. “Anlık Ödeme ve Geçiş” kutucuğu işaretli ise Ödeme butonundan sonra çıkış işlemi için bariyer açılır. Eğer kutucuk işaretli değilse bu Ön ödemeli sistem anlamına gelir ve herhangi bir bariyer açma işlemi olmaz. Kişi çıkışa gidip kartını okuttuğunda bariyer açılır.
Kayıp Bilet: Kişi barkodlu biletini kaybettiğinde yeni bilet basılabilmesi için kullanılır.
RAPORLAR
Kullanıcı Hesap Raporları: Otopark programını kullanan operatörlerin (user), seçili tarihler arasında toplamda ne kadar para alış verişi yaptığını gösteren rapordur. Raporu alan operatörün Yönetici (Admin) yetkisi varsa(Yönetici yetkisi “Menü yetkilendirme” akranından verilir.) tüm operatörlerin hesap raporlarını görebilir. Eğer normal bir operatör ise sadece kendine ait hesap raporunu görebilir.
Zaman Aralığı Seçenekli: Eğer belirli tarih ve saat aralığında ki işlemlerin raporu alınmak isteniyorsa kullanılır. Bu alan seçilmediği takdirde zaman sınırlaması olmadan tüm işlemlerin bilgileri raporlanır.
Kullanıcı Adı: Sisteme tanımlı operatörlerin listesidir. Hesap raporları alınmak istenen operatörler bu listeden seçilir. Birden fazla seçim yapılacaksa Ctrl tuşu kullanılır.
Biletli Hareketler (Detay) Raporu: Otoparka biletli giriş çıkış yapmış olan araçların detaylı bilgilerini gösteren rapordur.
Zaman Aralığı Seçenekli: Eğer belirli tarih ve saat aralığında ki giriş çıkış hareketlerinin raporu alınmak isteniyorsa kullanılır. Bu alan seçilmediği takdirde zaman sınırlaması olmadan tüm hareket bilgileri raporlanır.
Abone Ödemeleri: Tarih aralıklı aboneliği olan üyelerin yaptıkları ödemeli işlemlerini detaylıca listeleyen rapordur. (Ne zaman, ne kadar ödeme yapılmış, hangi operatör, kaç gün uzatılmış vb. gibi)
Zaman Aralığı Seçenekli: Eğer belirli tarih ve saat aralığında ki ödeme işlemlerinin raporu alınmak isteniyorsa kullanılır. Bu alan seçilmediği takdirde zaman sınırlaması olmadan tüm ödeme işlem detay bilgileri raporlanır.
Abone Hareketleri Raporu: Giriş Çıkış yapan abonelerin hareket zamanlarının raporlandığı rapor ekranıdır.
Zaman Aralığı Seçenekli: Eğer belirli tarih ve saat aralığında ki ödeme işlemlerinin raporu alınmak isteniyorsa kullanılır. Bu alan seçilmediği takdirde zaman sınırlaması olmadan tüm ödeme işlem detay bilgileri raporlanır.
Rapor Tarih Kriteri: Ekrandan girilen tarih aralıklarının abonenin giriş zamanına göre mi yoksa çıkış zamanına göre mi filtreleneceğini belirten bir kısımdır.
Durum Raporu: Abone ve biletli girişlerin iki tarih arasında giriş çıkış sayısını ve alınan ücretleri operatörlere göre raporlayan bir ekrandır.
GÜVENLİK
Menü Yetkilendirme: Programı kullanacak operatörlerin tanıtılıp, kullanabileceği menülerin yetkisinin verildiği ekrandır. Operatör tanımı yapmak için “Ekle” butonu tıklanır. Karşımıza açılan ekranda oparatör adı, şifre bilgisi ve yönetici olup olmadığı bilgisi girildikten sonra onaylanarak kullanıcı tanımı işlemi tamamlanmış olur. Kullanıcı tanımı yapıldıktan sonra Menü Elemanları sayfasına geçip istenilen menü yetkileri verilmelidir.
Tümünü Seç: Butonuna basıldığında bütün menü elemanları seçilir. Seçimi Evir: Butonuna basıldığında, yaptığımız seçimin tam tersi seçilir.
Biletli Hareketler Toplu Araç Çıkarma: Fiziksel olarak otopark içinde bulunmadığı halde(çıkış bariyeri açıkken geçen, acil durum nedeni ile başka bir şekilde çıkarılmış araçlar vb.) içeride gözüken araç(lar)ın çıkış işlemini yapmak için kullanılır. Sadece Yönetici (Admin) operatörün giriş yapabileceği bir yetkiye sahip olunması gereken ekrandır. Araç ya da araçlar listeden seçildikten sonra “Araçları Çıkart” butonu tıklanarak, çıkış işlemleri gerçekleştirilmiş olur.